اقتصاددان – جان استوارت میل ( 1873-1806 ) John stuart Mill
با سلام خدمت شما کاربران سایت تاتوره. تعدادی از اقتصاددانان قبل از کینز ، توماس مان ؛ ویلیام پتی ؛ جان لاک ؛ جان لا ؛ دیوید هیوم ؛ برنارد ماندویل ؛ فرانسیس کنه ؛ ریچارد کانتیلون ؛ آن روبرت ژاک تورگو ؛ آدام اسمیت ؛ توماس روبرت مالتوس ؛ هنری سیدویک ؛ جرمی بنتام ؛ ژان باتیست سی ؛ ویلیام استانلی جوونس ؛ رابرت اوون ؛ دیوید ریکاردو ؛ کلادهنری دوروروری سن سیمون ؛ هنری کاری ؛ ناسا ویلیام سنیور ؛ فردریک لیست ؛ فردریک باستیا ؛ پیر ژوزف پرودن ؛ آنتونی آگوستین ؛ ژول دوپیت را در قسمت های قبل معرفی نمودیم.در این قسمت نیز، تصمیم داریم یکی دیگر از اقتصاددانان قبل از کینز، جان استوارت میل را معرفی نماییم. پس با ما همراه باشید تا جان استوارت میل را بشناسید.
زندگینامه میل
در تمام نیمه آخر قرن نوزدهم و تقریبا طی تمام دوره ویکتوریا تا زمان انتشار کتاب «اصول اقتصاد (۱۸۹۰) مارشال»، کتاب «اصول اقتصاد سیاسی ، جان استوارت میل» مهمترین کتاب درسی اقتصادی در دنیای انگلیسی زبان بود.
این کتاب به دلیل پوشش گسترده اش از موضوعات اقتصادی معاصر و تحلیل عمیقش از مسايل اقتصادی و وقایع تاریخی، ترکیب شاهکارانه ای از اندیشه ریکاردو و بسیاری از انتقادهای مطرح شده دربارهی وی، لحن تندش در چارچوب یک تحلیل سنتی اقتصادی، شیوه نگارش ظریفش و اعتبار و شهرت نویسنده اش به عنوان یک منطق دان، فیلسوف و نظریه پرداز سیاسی از اهمیت زیادی برخوردار بوده است. «جان استوارت میل» صرفاً یک اقتصاددان نبود، بلکه یک پیشگام در مکتب پتنام، یک آزادی خواه معصوم و چهرهای که تقریباً در هر زمینه ای از روشنفکران زمان خودش بالاتر بود.
میل در سال ۱۸۰۶ در لندن زاده شد. وی بزرگترین پسر جیمز میل (Jeamz Mill) بود که خود اقتصاددان و دوست ریکاردو و جرمی بتنام بود. تحصیلاتش را نزد پدرش آموخت. در سه سالگی به آموختن زبان یونانی پرداخت. در هشت سالگی زبان لاتین و در ده سالگی اقتصاد سیاسی را فرا گرفت، به گونه ای که تصور می شد وی یک نابغه است. وی به زودی به نظریات بتنام متقاعد شد.
زمانیکه بیست ساله بود کار پدرش را در شرکت هند شرقی ادامه داد و شروع به تردید درباره مکتب بتنام کرد.
ازدواج میل
در اثر یک افسردگی ذهنی، به سفر روی آورد و به انتقاد از مکتب پتنام پرداخت. وی سنت تجربی انگلیسی در فلسفه اجتماعی و سیاسی را با سنت ارگانیک و تاریخی نویسندگان فرانسوی، از قبیل سنت سیمون و آگوست کنت ترکیب کرد. در همین زمان بود که خانم هاریت تیلور (Harrit Teylor) را که همسر یک تاجر انگلیسی بود، ملاقات کرد. میل در انتظار وی مدت بیست سال صبر کرد تا پس از آنکه خانوم تیلور بیوه شد، با او ازدواج کرد. این ارتباط حادثه مهمی در زندگی میل بود.
وی بارها سپاس خود را، نه فقط از روی احساسات شخصی، بلکه به خاطر نبوع همسرش ابراز داشته است و تمام آثار اصیل خود را ناشی از نفوذ او میداند. مفسران از آن زمان به بعد دو دسته شدهاند: گروهی که بر سپاس میل از نبوع تیلور تاکید می ورزند و گروهی دیگر که تشکر میل از همسرش را در چارچوب ضرب المثل قدیمی «عشق کور است» تفسیر میکنند.
نخستین اثر میل
نخستین اثر عمده میل «یک نظام منطق ،١٨۴٣» بود، اما مقالات قبلی وی مانند «روح زمان » تعریف اقتصاد سیاسی و روش های تحقیق مناسب با آن بنتام اعتبار میل را بعنوان یک متفکر مهم تثبیت کرده بود. کتاب «اصول اقتصاد سیاسی، ١٨۴٨» بعداز مشهورترین اثر وی تحت عنوان «درباره آزادی» منتشر شد. آثار دیگری درباره نظریه سیاسی در سال ١٨۶١ با نام «ملاحظاتی درباره دولت انتخابی و مکتب مطلوبیت»، منتشر شد.
همچنین کتاب « انقیاد زنان» را درسال ١٨۶٩ منتشر کرد، که نخستین کتاب قابل توجه درباره فمینیسم بود. جان استوارت میل، همچنین کتاب «آگوست کنت و مثبت گرایی» را در سال ١٨۶۵ و «زندگینامه» را در سال ١٨٧٣ منتشر کرد و تمام این کتاب ها و صدها مقاله ای است که میل درباره منطق، اخلاق، متافیزیک، روانشناسی و جامعه شناسی نوشته است، دانشگاه تورنتو مجموعه آثار جان استوارت میل را منتشر کرده است که تاکنون به ١۵ جلد رسیده است و پایان این مجموعه به هیچ وجه در چشم انداز نزدیک نیست. اصول اقتصاد سیاسی میل شبیه کتاب «اصول اقتصاد مارشال» است.
نوآوری های اصیل تئوریک
اگر چه میل یک اقتصاددان پیرو ریکاردوست، اما کتاب وی پر از نوآوری های اصیل تئوریک است. که مهمترین آن بسط دکترین ریکاردو در مورد هزینههای تطبیقی است که اثرات تقاضای معکوس را بر رابطه مبادله در تئوری بین المللی مورد توجه قرار میدهد. به علاوه وی نظریه «دستمزدهای نسبی» آدام اسمیت را با معرفی مفهوم گروه های غیر رقابتی در بازار کار اصلاح کرده است. او «قانون عرضه و تقاضا» را به عنوان یک معادله جبری و نه یک برابری مطرح کرده است. او نشان داد که تمام هزینه ها اساساً هزینه فرصت های از دست رفته است. وی اقتصاد در مقیاس را در صنعت مورد توجه قرار داد. فهرست دیدگاه های جدید وی میتواند به طور نامحدود بسط یابد.
مدافع شدید مالیات بر ارث و تسهیم سود
جان استوارت میل یک مدافع شدید مالیات بر ارث، تسهیم سود و تعاونی های تولید و مصرف بود. در یکی از فصول اولیه با عنوان «درباره مالکیت» وی نظر مساعدی نسبت به تفکرات سوسیالیستی مندرج در نوشته های اون، سنت سیمون و چارلز فوریه ابراز میدارد. (وی هیچ اشاره ای به تفکرات مارکس و مانیفست کمونیستی وی که در همان سال به انگلیسی منتشر شده است، نمیکند) و در فصول پایانی کتاب درباره حدود مناسب دخالت دولت، حمایتگرایی به نفع صنایع نوپا، تنظیم ساعات کار در کارخانه ها و آموزش اجباری (ولی نه مدرسه اجباری) دفاع می کند. در هر حال، برخی از جنبه های مهم کتاب «اصول اقتصاد» میل به طور ناامید کننده ای کهنه است. برای مثال، اصرار وی بر این که هر سیاستی باید بر حسب اثر آن بر نرخ رشد جمعیت قضاوت شود.
میل شدید مدافع نظریه جمعیتی مالتوس بود، اما وی از تمام جنبههای بدبینانه تئوری مالتوس دوری میکرد و به عکس دارای دیدگاهی خوشبینانه بود که بسیار متفاوت از دیدگاه شخص مالتوس بود. به نظر میل، طبقه کارگر این توانایی را دارد که بعد خانوار خود را به طور ارادی محدود کند. او هیچگاه نمی گوید که محدودیت ارادی بعد خانوار چگونه انجام می شود، اما اگرچه وی در آن زمان شهامت ابراز آن را در ملأعام نداشت ما می دانیم که در واقع، وی با استفاده از روش های کنترل باروری در بین طبقات فقیر موافق بود.
-
لیست اقتصاددانان قبل از کینز
- 0 اقتصاددانان بزرگ قبل از کینز
- 1 توماس مان – مکتب سوداگری یا مرکانتلیست – اقتصاددانان قبل از کینز
- 2 ویلیام پتی – درآمد ملی برابر با هزینه ملی – اقتصاددانان قبل از کینز
- 3 جان لاک – مکتب سوداگری – نظریه مالکیت – اقتصاددانان قبل از کینز
- 4 جان لا – تناقض آب و الماس – اقتصاددانان قبل از کینز
- 5 برنارد ماندویل – افسانه زنبورانه – اقتصاددانان قبل از کینز
- 6 دیوید هیوم – آزادی سیاسی ریشه در آزادی اقتصادی دارد – اقتصاددانان قبل از کینز
- 7 فرانسیس کنه – کشاورزی نیروی محرکه رشد اقتصادی – اقتصاددانان قبل از کینز
- 8 ریچارد کانتیلون – اثرات افزایش عرضه پول بر قیمت ها – اقتصاددانان قبل از کینز
- 9 آن روبرت ژاک تورگو – قانون مشهور کروی – اقتصاددانان قبل از کینز
- 10 آدام اسمیت – نظریه عواطف اخلاقی – ثروت ملل – اقتصاددانان قبل از کینز
- 11 توماس مالتوس – ابزار مهار زاد و ولد – اقتصاددانان قبل از کینز
- 12 هنری سیدویک – روشهای اخلاق – اقتصاددانان قبل از کینز
- 12 جرمی بنتام – مکتب فایده گرایی – اقتصاددانان قبل از کینز
- 13 دیوید ریکاردو – قانون مفرع دستمزد ها -اقتصاددانان قبل کینز
- 14 ویلیام استانلی جوونس – نظریه مطلوبیت نهایی – اقتصاددانان قبل از کینز
- 14 رابرت اوون- تعاونی های تولیدی- اقتصاددانان قبل از کینز
- 15 ژان باتیست سی – عرضه تقاضای خود را ایجاد می کند – اقتصاددانان قبل از کینز
- 16 سیمونددوژان چارلزلیوناردسیسموندی-اقتصاددان خیال پرداز-اقتصاددانان قبل از کینز
- 17 کلادهنری دوروروری سن سیمون – اصلاح طلب تخیلی – اقتصاددانان قبل کینز
- 18 هنری کاری-اصول اقتصادسیاسی-اقتصاددانان قبل ازکینز
- 19 ناسا ویلیام سنیور – نظریه ریاضت سود – اقتصاددانان قبل از کینز
- 20 فردریک لیست – منتقد مکتب اقتصادی کلاسیک- اقتصاددانان قبل از کینز
- 21 فردریک باستیا – عقاید – اقتصاددانان قبل ازکینز
- 22 پیر ژوزف پرودن – سوسیالیست تخیلی – اقتصاددانان قبل از کینز
- 23 آنتونی آگوستین کورنو-بنیان گذار منحنی تقاضا-اقتصاددانان قبل ازکینز
- 24 ژول دوپیت- مطلوبیت نسبی-اقتصاددانان قبل از کینز
- 25 جان استوارت میل-نوآوری های اصیل تئوریک-اقتصادانان قبل از کینز
- 26 جان هنریش فون تانن-نظریه مکانی-اقتصاددانان قبل از کینز
- 27 کارل مارکس-فقر فلسفه-اقتصاددانان قبل از کینز
- 28 هرمن هنریش گوسن -توسعه حقوق روابط انسانی-اقتصاددانان قبل از کینز
- 29 توماس ادوارد کلیف لزلی-مخالف روش استقرایی کلاسیک-اقتصاددانان قبل از کینز
- 30 کلمنت جاگلار -دوره تجاری-اقتصاددانان قبل از کینز
- 31 ویلهلم جرج فردریک روشر-مکتب آلمان-اقتصاددانان قبل از کینز